blag

blag

Hvor lang er ei pakke kjøttdeig?

blagPosted by Gaute Mon, January 09, 2012 20:31:11

Alle kjenner de klassiske pakkene med 400 gram kjøttdeig fra Gilde. De inneholder kjøtt, fett, salt og vann, alt du trenger for å lage et fantastisk måltid bestående av kun kjøttdeig. Hvis vi åpner pakka og ser litt nærmere etter, ser vi at det som tilsynelatende bare er en klump med potensiell middag, egentlig er et slags nøste. Som et garnnøste, bare med tråder av kjøtt i stedet for stoff. Et kjøttnøste, rett og slett.


Så over til spørsmålene vi alle vil ha svar på. Hvor mye kjøtt er det egentlig i denne pakka? Det er greit at vekten er 400 gram, men hvor mange meter med kjøtt er det? Hvor mye veier en kilometer med kjøttdeig? Hvor mange pakker med kjøttdeig trenger jeg for å kunne legge en sammenhengende tråd fra Hafjell til Kvitfjell alpinsenter, en avstand på 46,2 kilometer hvis du følger fylkesveg 319?
La oss finne det ut.


Jeg hadde egentlig tenkt å nøste ut hele pakka og legge den utover kjøkkengulvet, men det viste seg å være vanskeligere enn først antatt. Jeg fant også ut at målebåndet mitt ikke er langt nok.
Jeg kom frem til at det ville være lettere å måle opp en kortere lenge kjøttdeig, for så å veie den på ei ganske nøyaktig vekt. Hvis vi vet hvor mye en bestemt lengde kjøttdeig veier, kan vi regne oss frem til resten.

Jeg skaffet til veie følgende:
-Et kjøttnøste
-En linjal
-Ei saks
-Ei ganske nøyaktig vekt


Jeg bestemte meg for å veie opp flere lengder à ti centimeter, siden små variasjoner og avvik på tykkelse og masse vil gjøre resultatet unøyaktig ved svært korte lengder kjøttdeig. Jeg startet med ti lengder, så ti lengder til, og så ti til for å være sikker.
Totalt 30 lengder à ti centimeter, altså tre meter kjøttdeig. Så var det frem med vekta.


Tre meter kjøttdeig veier 45 gram. Det er godt å vite. Jeg vasket meg på hendene og fisket frem kalkulatoren. Her er noe av det jeg fant ut.

1 meter kjøttdeig veier 15 gram.
1 kilometer kjøttdeig veier 15 kilo.
1 mil kjøttdeig veier 150 kilo.
1 lysår kjøttdeig veier 1.41907926 × 10^14 kilo.

1 pakke kjøttdeig er 26,667 meter lang.
1 kilo kjøttdeig er 66,667 meter lang.
1 tonn kjøttdeig er 66666,667 meter langt.

Hiroshima Castle, bygget på slutten av 1500-tallet, er 26,6 meter høyt - det samme som ei pakke kjøttdeig.

Hvis du nøster ut ei pakke kjøttdeig, vil lyden bruke cirka 0,078 sekunder på å bevege seg fra den ene enden til den andre. I lufta altså. Jeg er usikker på hvor fort lyd beveger seg i kjøttdeig.

Du trenger 693 kilo kjøttdeig for å nå fra Hafjell til Kvitfjell. Det tilsvarer 1732,5 pakker. Da sitter du igjen med 13,334 meter kjøttdeig. Langt nok til et lite mellommåltid.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by J9 Wed, January 11, 2012 20:27:46

Åååå jeg ler og ler og ler av bloggen din Gaute!

Posted by Ramtog Tue, January 10, 2012 13:07:03

Populærvitenskapelig forskning på sitt aller beste!
En IgNobelpris verdig.